Köysisidonta, hermot ja verenkierto

Kehomme ovat täynnä hermoja. On mahdotonta sitoa ketään ylittämättä niitä. Köysillä sitomiseen liittyy aina hermojen vaurioitumisen riski, sidottiinpa sitten lattialla tai ilmassa.

Suspensiot toki lisäävät painetta keholle ja hermoille, mikä lisää hermovaurion riskiä. Yksi yleisimmistä tavoista hermovaurion saamiseen on kuitenkin liian tiukkaan sidotut ranteet, joita ei muisteta tarkistaa muun leikin keskellä.


Köydet ja hermot

Hermot ovat kaapelimaisia kuituja, jotka kulkevat kehon läpi kuljettaen sähköimpulsseja. Ne ovat vastuussa kehon tuntoaisteista, liikkeistä tai molemmista. Hermoja ympäröi suojaava kerros.

Köydet saattavat vaurioittaa hermoa tai sitä ympäröivää suojakerrosta, venyttää hermoa tai kiertää sitä asennoissa, jossa keho tai raaja on kääntynyt. Tällaiset vauriot saattavat aiheuttaa tunnottomia ihoalueita, hermokipua tai liikeratojen vaikeutumista tai estymistä. Köysistä johtuvat hermovauriot ovat yleensä tilapäisiä. Yleinen kesto on muutamasta tunnista muutamaan kuukauteen. Jos hermo tai sitä suojeleva kerros on vakavammin vaurioitunut, paranemisaika on pidempi, ja se saattaa jopa vaatia leikkausta.

Tällaiset kartat hermojen sijainnista keholla ovat loistavia oppaita, mutta kannattaa muistaa, että hermojen sijainnit vaihtelevat populaation sisällä 10–15%. Yleensä motoriikkaan vaikuttavat hermovauriot johtuvat värttinähermon (radial nerve) vauriosta, joka kulkee niskasta kainaloon, käsivarren ulkopuolelle kohti kyynärpäätä ja käsivarren sisällä kohti rannetta. Se voi aiheuttaa ranteen “putoamisen” (wrist drop), joka saa ranteen löystymään. Tila estää nostamasta esineitä tai tarttumasta niihin peukalolla ja etusormella.

Myös muut käsivarressa olevat hermot vaikuttavat käden ja sormien liikeratoihin. Kyynärhermo (ulnar nerve) tuo tunnon ja auttaa pikkurilliä ja nimetöntä ojentumaan ja liikkumaan puolelta toiselle. Tämän vaurioituminen ranteen kohdalta vaikeuttaa sivusuuntaista liikettä ja vaurio kyynerpään lähellä vaikuttaa samojen sormien ojentumiseen. Keskihermo (median nerve) tuo tunnon ja liikuttaa peukaloa, etu- ja keskisormea ja auttaa kääntämään kämmenen. Tämän hermon vaurioituminen vaikuttaa kykyyn puristaa käsi nyrkkiin.

Muita hermojen kannalta herkkiä paikkoja, joista sitojan on hyvä olla tietoinen, ovat niveltaipeet, kaula ja ranteet.

Vinkkejä sidontaan, jotka vähentävät hermovaurioiden riskiä

  • Sido köydet samalle alueelle samalla tiukkuudella, jotta paine jakautuu tasaisesti suuremmalle ihoalueelle. Jos tiukkuus vaihtelee köyden kierrosten välillä, jotkut köydet ottavat enemmän painoa kuin toiset, ja toiset eivät välttämättä ollenkaan.

  • Lisäkierrosten sitominen paineen jakamiseksi keholle voi olla viisasta.

  • Älä sido ranteita liian tiukkaan. On turvallisempaa sitoa ranteet lähempää kyynärtaivetta kuin heti kämmenen alle.

  • Tee hermotarkistuksia. (Kerromme myöhemmin tässä artikkelissa, miten.) Jos sinua sidotaan, opettele tekemään tarkistukset itse. Jos sidot muita, opeta sidottavasi tekemään hermotarkistuksia.

  • Kuuntele sidottavaa, koska hän on oman kehonsa asiantuntija. Sovella sidonnat sen mukaan mitä tiedät sidottavasi hermojen sijainneista. Kysy palautetta, kun sidot uuden ihmisen kanssa.

  • Ole varovainen roikotusten ja roikotusasentojen muuttamisen kanssa, koska köydet saattavat siirtyä tai paineen kohdistus muuttua. Muista ajatella hermoja, kun sidot jonkun harnessin eri asennossa, kuin missä sitä aiot käyttää.

  • Opettele hermojen kannalta vaarallisimmat kehoalueet ja ole tarkkaavainen niitä sitoessasi.

  • Vaihda asentoja. Staattiset asennot, joissa sidottava pysyy samassa sidonnassa samassa asennossa, rasittavat hermoja enemmän kuin sidonnat, jotka muuttuvat enemmän.

Kuinka voit huomata, että köysi puristaa hermoa?

  • Hermoihin liittyvät ongelmat aiheuttavat usein outoja tuntemuksia hyvin tiettyyn kohtaan, kuten sormen päähän tai pieneen alueeseen kämmenen pinnassa.

    1. Hermopinteestä varoittavat tuntemukset saattavat olla:

      • tuntoaistin menetystä

      • kutitusta

      • kipua

      • kuin hyönteisiä iholla

      • sähköä

      • vettä

      • eri lämpötilaa, kuten kuumaa tai kylmää

    2. Muista testata aina kummankin käden kaikki sormet ja vertailla tuntemuksia.

      • Tuntuvatko kaikki sormet samalta?

      • Pystytkö vielä taivuttamaan rannetta taaksepäin?

      • Pystytkö vielä tekemään 👌 ok-merkin?

    3. Voit tarkistaa jalkojen tuntoaisteja ojentamalla jalkaterää tai koskemalla sitä toisen jalan varpailla, jos voit.



Voit etsiä omia hermojasi painamalla ihoa tiukasti ja etsimällä kohtia, jotka sattuvat enemmän kuin toiset. Nämä kohdat ovat todennäköisesti hermoja lähellä ihon pintakudoksia.

❗️Muista, että se kohta, missä hermotuntemus ilmenee, ei todennäköisesti ole se kohta, jossa köysi puristaa hermoa.

Valitettavasti on myös mahdollista, että hermovaurio ilmaantuu ilman minkäänlaista varoittavaa tuntemusta.

Puutuminen ja verenkierto

Kaikki köysien aiheuttamat tuntemukset ja puutumiset eivät liity hermoihin. Tiukat sidonnat rajoittavat myös verenkiertoa, mikä usein johtaa puutumiseen tai kutittavaan tunteeseen. Tunne on samanlainen, kuin jos olet liian pitkään kätesi tai jalkasi päällä kehosi painolla, ja se alkaa puutua ja pistellä, kun veri palautuu raajaan. Verenkiertoon liittyvä puutuminen alkaa usein hitaasti ja etenee tasaisesti rajoitettuun raajaan. Hermovauriot enteilevät itsestään usein hyvin paikallisina tuntemuksina.

Suurin ongelma puutuneiden raajojen kanssa on, että ne estävät sidottavaa huomaamasta hermotuntemuksia. On aina vaarallisempaa jatkaa sitomista, kun raaja on puutunut. Joskus puutuminen saattaa myös vaikuttaa raajan liikkumiseen, mutta ei aina.

Köysien vaikutukset verenkiertoon ovat kahdenlaisia. Ne joko hidastavat veren pääsyä raajaan, tai raajasta pois. Ihon tummuminen tai sinertyminen usein viittaa siihen, etteivät laskimot saa kuljetettua verta poispäin sydämestä, jolloin se pakkautuu raajaan. Tämä ei ole usein vaarallista, jos tila kestää alle tunnin. Jos raaja menettää väriä ja muuttuu kylmäksi, se viittaa siihen, että valtimot ovat kuljettaneet verta pois raajasta. Tämä tila on vakavampi.

Ole aina varovainen puutuneiden raajojen käsittelyssä. Puutunut raaja on alttiimpi venähdyksille, koska sidottavan tuntoaisti ei välttämättä huomaa raajan olevan menossa virheasentoon. Ole siis varovainen erityisesti, jos laitat painoa puutuneelle raajalle. Nopea purkaminen (esimerkiksi köydet leikkaamalla) saattaa aiheuttaa pyörrytystä tai jopa pyörtymisen, joten verenkierrolle on parasta purkaa hitaasti.

Hermovauriot ovat kumulatiivisia = ne uusivat herkästi

Vaikka kuinka varaudut, hermovaurio voi valitettavasti sattua myös ilman ennakkovaroitusta. Ne ovat luonteeltaan kumulatiivisia, eli sama sidonta voi toimia hyvin sata kertaa, mutta seuraava kerta aiheuttaa hermovaurion ilman minkäänlaisia tuntemuksia. Aiemmat hermovauriot lisäävät riskiä saman hermon uudelleen vaurioitumiseen.

Hermovaurion riskiä lisää

  • Aiempi hermovaurio

  • Vähemmän “pehmustetta” hermojen päällä (kehot, joissa on vähemmän rasvakudosta)

  • Jotkut taudit, kuten diabetes, SLE (punahukka), MS ja munuaissairaudet

  • Alkoholismi, epäterveellinen ruokavalio ja vitamiinipuutokset. B12-vitamiinin tankkaaminen auttaa välttämään hermovaurioita!

  • Lämpötila, esimerkiksi jos huone on kylmä tai sidot ulkona

  • Tilanne, esimerkiksi jos 

    • on psykologista painetta olla puuttumatta hermotuntemuksiin (esim. esitystilanne, katsojat tai kameran läsnäolo tilanteessa)

    • toinen on syvällä köysitiloissa, mielialahormonit hellivät kehoa ja hermotarkistusten tekeminen unohtuu

Mitä tehdä, jos huomaa hermotuntemuksen?

  • Sitoja voi yrittää siirtää köysiä käsin, muuttaa niiden keskinäistä tiukkuutta tai niiden sijaintia sormin. Jos hermotuntemus poistuu, ongelma on todennäköisesti ratkaistu.

  • Jos hermotuntemus ei poistu, on parempi alkaa purkaa köysiä. Köysien leikkaaminen saattaa saada veren palaamaan raajaan liian nopeasti. Pura hitaasti mutta varmasti.

  • On hyvä keskustella etukäteen miten toimitaan, jos sidonta aiheuttaa hermovaurion. Mitä jos sidottava ei pysty käymään töissä tai kuljettamaan kauppakasseja?

Kuinka hoitaa hermovauriota:

  • Jotkut saavat helpotusta kylmän laittamisesta vaurioituneelle alueelle

  • Tavalliset kipulääkkeet (ibuprofeeni, parasetamoli) ovat ok.

  • Älä venytä, rasita tai aiheuta painetta vaurioituneelle hermolle.

  • Älä sido raajaa, joka paranee hermovauriosta.

  • Vältä saunaa ja kylmässä vedessä uimista 24–48 tuntia onnettomuuden jälkeen. Tämän jälkeen saunasta saattaa olla apua, koska se vilkastuttaa verenkiertoa.

  • Usein ei valitettavasti voi muuta kuin odottaa. Jos oireet eivät vähene kahdessa vuorokaudessa, kannattaa mennä lääkäriin.

  • Muista, että hermovaurio on harvoin kenenkään vika. Syyttely ei auta ketään.

Kiitos RopeStudyn 101 course ja Cait / Ropespaced “Hitting the nerve”-luennosta (Queerope 2021), joita käytettiin lähteinä tämän artikkelin kirjoittamiseen.

Teksti ja kuvat Isla Ika (2023). Oikoluku ja täydennykset Amy May, Nana Quinncoon, Luisa & Jigapuff.


Lisää infoa (englanniksi)

Rope study / Rope 101 Nerves 

Shibari Study (here is their free rope safety video)

Julie Fennell / Anatomy for rope bondage (video)

Topologist / Crash Restraint: General advice for rope

Frozen Meursalt: Nerve injury reference card

Esinem: Bondage nerve damage study

Sin / Kinbaku Today: Mobilization of Plexus Brachialis Nerve Branch

Kirjoja

A little book about getting tied up by Evie Vane

Tying & Flying: Bondage for self-suspensions by Shay Tiziano

Better bondage for every body by Evie Vane

The seductive art of Japanese bondage by Midori

Kokemuksia ja varoittavia tarinoita

Rope Incident Reports

“Seven months of wrist drop and counting”

Previous
Previous

Ideoita neuvotteluun